obey-robots.txt
14 December 2018, 06:44
Navigatie
Inloggen / Registreren
Gebruikersnaam

Wachtwoord


Nog geen lid?
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.
Kabel Gebruikers Groep
Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Maak eerst een Agile fundering, voordat je een LEAN huis bouwt
image  3 minuten

De afgelopen tijd zien we oude organisaties verdwijnen en nieuwe bedrijven sterk groeien (denk aan V&D en AirBnB). Organisaties moeten steeds sneller en flexibeler reageren om overeind te kunnen blijven staan. Bekende methodes als LEAN en Agile/Scrum bieden handvatten om concurrerend te blijven in deze hectische tijden. Ze zijn belangrijk om snelle ontwikkelingen bij te benen. We kiezen daarbij vaak voor de één of de ander, maar moeten we ze wel gescheiden houden? LEAN is vooral sterk in het efficiënter maken van je organisatie, het richt zich minder op de structuur van de organisatie. Kun je met Agile/Scrum de fundatie bouwen om de LEAN cultuur beter te borgen?

Korte introductie in LEAN

Weet je nog niet precies wat LEAN management is? In vogelvlucht zijn de vijf principes van LEAN: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. Daarnaast zijn er zijn vier stromen die belangrijk zijn voor het succesvol implementeren van LEAN op de werkvloer (GEMBA): LEAN leiderschap, Inspireren, Train/begeleid/coach en Verbeteren. Hoewel aandacht voor het begeleiden essentieel is voor LEAN, worden er vanuit de methode geen specifieke structuren uitgetekend.

We versimpelen de theorie voor nu tot de drie onderdelen: Waarde, Pull, en werkvloer (GEMBA).

  1. Waarde relateert aan kostprijs. Heb je de organisatie zo ingericht dat we tegen zo min mogelijk kosten een zo goed mogelijk resultaat bereiken?
  2. Pull zou je kunnen relateren aan klantgerichtheid. Bied je datgene aan wat de klant als waarde/behoefte ervaart?
  3. Werkvloer (GEMBA) sluit aan op het creëren van de verandering. GEMBA staat voor degenen die waarde toevoegen aan het product.

LEAN: de uitdagingen

Organisaties die LEAN inzetten krijgen vrijwel allemaal te maken met drie belangrijke uitdagingen. De eerste uitdaging is het maximale uit LEAN te kunnen halen en dit continu te perfectioneren. Om LEAN verbeteringen structureel te maken moeten (herhaal)cycli kort zijn en concrete doelen gesteld worden.

Een tweede uitdaging is dat LEAN wel veel handvatten biedt om verbeteringen door te voeren, maar het lastig is om deze nieuwe manier van werken vol te houden. Vaak is het niet geborgd in de organisatie en vallen organisaties terug naar oude gewoontes. Zo ontstaat er opnieuw verspilling, afdelingen zijn niet langer op elkaar afgestemd. Centrale coördinatie en continue verbeteringen zijn hiervoor essentieel.

De derde uitdaging omvat het verandermanagement. De aanleiding om te starten met LEAN komt vaak vanuit het management, wat de aansturing kan verbeteren maar ook vertroebelen. De LEAN-theorie stelt duidelijk dat het werk zich op de werkvloer (GEMBA) afspeelt. Management is zelf eigenlijk verspilling volgens LEAN, maar toch noodzakelijk. Er moet intrinsieke motivatie zijn om steeds beter resultaat te behalen binnen het team. Aansturing door hoger management of externen resulteert vaak in het omgekeerde. Het doel zou moeten zijn volwassen zelfsturende teams.

Herkenbaar? LEAN biedt genoeg instrumenten om effectiever en klantgerichter te werken en toch kunnen we de uitdagingen niet 100% oplossen. Misschien kunnen we iets leren van Agile/Scrum?

Agile/Scrum werken: het ontbrekende puzzelstuk voor LEAN?

Daar waar LEAN richt zich op de efficiënte van werkprocessen ( hoe kun je effectiever samenwerken in de keten zodat er minimaal verspild wordt?) belicht Agile/Scrum een ander niveau ( hoe kunnen we de teams en structuren zélf aanpassen voor maximale flexibiliteit, motivatie en verbeterkracht?) Laten we kijken naar de uitdagingen uit het vorige stuk: maximaal benutten van LEAN, borging en cultuurverandering.

Agile/Scrum is gericht op concrete organisatorische veranderingen met andere verantwoordelijkheden en functies, zoals bijvoorbeeld een Product Owner en Scrum Master. Binnen de zogenaamde Retrospectives brengen teams elke sprint (nieuwe) verbeteringen aan het licht. Omdat het team verbeteringen zelf oppakt, is er minder weerstand tegen de veranderingen. De organisatie wordt "fysiek" aangepast (zit in de systematiek gebakken) om gericht te zijn op continu verbeteren, waarmee je een fundering bouwt voor LEAN.

LEAN vraagt veel van een multidisciplinaire organisatie, maar schrijft geen structuren voor om mandaat te krijgen over de ketens. Hierin is Agile/Scrum juist heel sterk en introduceert het de rol van Product Owner. Deze rol is gericht op ontwikkelen van het product/dienst en is het aanspreekpunt voor de interne stakeholders en de klant om zodoende maximale (klant)waarde te kunnen genereren. De Product Owner is geen manager en kan zich puur richten op de efficiëntie van de gehele keten. De Product Owner heeft het mandaat, er is maar één kapitein die beslissingen neemt ten behoeve van de keten/organisatie.

Iedere verandering is spannend. Vanuit Agile/Scrum loopt er een dedicated Scrum Master met een team mee om deze te ondersteunen en te begeleiden in de continue transitie. Scrum is vooral een andere manier van werken, niet van bovenaf gestuurd met een vastliggend plan. De zelfsturende teams van specialisten zijn constant op zoek naar de beste oplossing voor het probleem. De ideale Scrum Master maakt zichzelf op de lange termijn zelfs overbodig: het team kan het dan volledig zelf. Het zelfsturende, multidisciplinaire karakter zorgt voor intrinsieke motivatie en de positie van de manager verandert, waardoor deze laag kleiner kan worden of langzaamaan verdwijnt.

Lean en Agile brengen versnelling in continu verbeteren

LEAN en Agile combineren lijkt complex, maar het kan de implementatie van continu verbeteren juist versnellen. De fundering maken met Agile en daarna kennisgeven van LEAN aan teams, zorgt ervoor dat je organisatie uitdagingen van twee kanten benaderd. Richt je op waarde, Pull en de werkvloer, met aanvullingen van Agile/Scrum. Je kunt al snel met kleine stappen beginnen:

  • Bepaal per keten of systeem een Product Owner en geef deze mandaat.
  • Investeer in coaching door goede Scrum Masters of Agile coaches die ook LEAN begrijpen.

Goede coaching van teams betaalt zich terug in vitaliteit en betrokkenheid. Zo bouw je de fundering vanuit het enthousiasme en zelfsturend karakter van Agile/Scrum, waarna je er een stevig LEAN-huis op kunt zetten.

Lees ook: De organisatie als blokkendoos: wendbaarheid en legolisering
Bron: NLkabel
De vijf beste blogs over Business Agility van het afgelopen jaar
image  2 minuten

Het afgelopen jaar schreven we meerdere artikelen over Business Agility, de verschillende vormen van wendbaarheid en hoe je wendbaar processen inricht binnen je organisatie. Het kan natuurlijk zo maar zijn dat je een artikel hebt gemist. Daarom zetten we de best gelezen items van 2017 voor je op een rij. Van praktische tips voor Agile werken tot visies op wendbare business modellen.

1. Zes principes voor je high performance scrum team

Wie wel eens naar sport kijkt weet dat een team meer is dan de som der delen. Teamleden versterken elkaar. Dit werkt niet alleen in de sport zo, maar ook in de muziek of op toneel én in organisaties. Excellent presterende teams zijn niet alleen iets van topbedrijven, ze kunnen net zo goed werkzaam zijn binnen een overheidsorganisatie, bank of zorginstelling. Verschillende veranderprogramma´s zijn al gefocust op het thema `High Performance´, maar wat onderscheidt een High Performance team van andere teams? En hoe stel je zo´n team samen?
Lees verder

2. 5×5 manieren waarop een millennial wel waarde toevoegt aan de wendbare organisatie

De media staan vol vurige betogen over de millennial. Deze zou vooral zijn zin willen doordrijven, is lui, ongeduldig, stressgevoelig, overschat zichzelf en kan niet samenwerken. Daarnaast is de millennial ook nog eens de hele tijd met zijn telefoon in de weer en niet loyaal naar zijn werkgever. Uit verschillende onderzoeken blijkt, gelukkig, dat dit meestal misvattingen zijn. In deze blog vind je 5X5 manieren waarop en hoe de millennial wel van toegevoegde waarde kan zijn binnen een wendbare organisatie, mits je zijn of haar potentieel weet te benutten en te behouden.
Lees verder

3. Scrum opschalen is jouw organisatie veilig met Safe

Bijna elke organisatie streeft er tegenwoordig naar om wendbaar te zijn. Wie wil er nou niet sneller kunnen reageren op klantwensen of veranderende markteisen? Veel organisaties zijn dan ook - soms schoorvoetend, soms grootschalig - overgegaan op Agile vormen van werken en managen. Waar Scrum begon als een methode om met een klein team versneld klantwaarde te leveren, wordt bij opschaling steeds meer coördinatie en afstemming gevraagd tussen teams die afhankelijkheden hebben met elkaar.
Lees verder

4. De organisaties als blokkendoos: wendbaarheid en legolisering

Bedrijven houden graag de klant centraal. Vaak zijn het mooie woorden en worstelen ze vervolgens met de invulling. Selfservice concepten zijn belangrijk om klantbeleving via digitale kanalen hoog te houden. Voor sales is het centraal houden van de klant vanzelfsprekend. Een vaak gehoorde klacht van sales is dat zij wel oog hebben voor de behoefte van de klant, maar dat door de manier waarop het bedrijf van bestelling naar levering komt de klant uit beeld raakt. De spanning tussen de behoefte tot maatwerk vanuit het verhogen van customer intimacy en het efficiënt kunnen leveren vanuit een perspectief van operational excellence is voor veel bedrijven een grote uitdaging.
Lees verder

5. Wendbare processen: hard voor de zaak

In de ontwikkeling van het proces denken is al langer oog voor deze mogelijke nieuwe verstarring. Om verstarring te voorkomen zetten sommige bedrijven in op continue verbetering: hun lean programma begint aan de menskant. Financiële instellingen zetten in op `straight through´ en `robotics´. Weer andere organisaties maken de stap naar ondersteuning van gestructureerde en ongestructureerde processen. Hierin is vaak het zaakperspectief dominant om flexibiliteit en ondersteuning van de kenniswerk vorm te geven. In deze blog verkennen we het zaakgericht werken, adaptive en dynamic casemanagement, als vehikel voor het maken van wendbare processen.
Lees verder

Meer lezen over Business Agility? Deze maand schrijven we meerdere artikelen binnen dit thema. Blijf ze zeker volgen!
Bron: NLkabel
Vier nieuwe business consultants versterken het team van O&i
image  3 minuten

De afgelopen maanden hebben vier collega´s het team business consultants van O&i versterkt, met diverse achtergronden en ervaringen in Verandermanagement, Data gedreven verbeteren en Continuous Improvement. In dit artikel stellen zij zich graag aan je voor.

Alexander Rietkerk

Alexander RietkerkAlexander Rietkerk woont samen met zijn vriendin in Utrecht. Hij heeft veel ervaring met het (her)inrichten van processen en in het bijzonder binnen de financiële sector. Alexandert vertelt: "Na mijn studie Bedrijfseconomie ben ik gestart bij Capgemini waar ik ruim vier jaar werkte in het competence cluster Asset en Procesmanagement. Daar hoorde ik de naam O&i al regelmatig in positieve zin voorbij komen. Na Capgemini heb ik een aantal jaar als financial consultant bij SNS REAAL gewerkt, waarna ik besloot verder te gaan als zzp-er. In deze rol als zelfstandige heb ik in verschillende rollen diverse verbeterprojecten mogen begeleiden. Daarnaast heb ik een eigen praktijk in vitaliteit en coaching opgezet. In mijn vrije tijd lees ik graag, sport ik regelmatig, vind ik het heerlijk om in de natuur te zijn en te reizen.

Hoe help jij organisaties verder in hun verandering?
Onlangs maakte ik de stap naar O&i, waar ik de mogelijkheid zie om mijn kennis verder aan te scherpen en te delen. In mijn rol als senior business consultant neem ik organisatie mee in (ICT) veranderingen en procesoptimalisatie (CPI). Ik kan erg van de details zijn door mijn nieuwsgierige aard en zorgvuldigheid, maar kan zaken ook goed vanuit de context bekijken. Waar ik me op wil focussen is het (her)inrichten van organisatieonderdelen om bijvoorbeeld meer wendbaar (Agile) te worden. Hier komen mijn kennis en vaardigheden het beste tot zijn recht.

Wat verwacht je van je nieuwe rol bij O&i?
"Ik verwacht mijn werkveld qua sectoren te kunnen verbreden, met uitdagende opdrachten bij interessante opdrachtgevers. En met voldoende ruimte voor zowel de proces- als de menselijke kant. Maar ook een thuisbasis waarbij we met O&i collega´s kennis delen en opbouwen. Inhoudelijk wil ik mijzelf verder ontwikkelen binnen domein proces en data gedreven veranderen, en echt het verschil kunnen maken binnen een organisatie. Ik stap er met veel plezier in!"

Hugo Broekhuis

Hugo BroekhuisHugo Broekhuis studeerde in de zomer 2017 af in Human Resource Management, waarbij zijn belangstelling vooral ging naar de IT-wereld en combinatie van IT en mens. Hugo: "Tijdens mijn afstudeerperiode schreef ik een advies over het implementeren van een HR-informatiesysteem voor een internationaal IT bedrijf. Hier kwam ik in aanraking met het consultancy vak."

Wat vind jij belangrijk in je vak? 
"Het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en deze ook daadwerkelijk kunnen implementeren binnen de organisatie geeft mij energie. Hierbij vind ik het belangrijk om een sfeer te creëren binnen het team waarbij iedereen zich betrokken voelt."

Wat verwacht je van je nieuwe functie bij O&i? 
"Binnen O&i hoop ik ervaring op te doen binnen verschillende organisaties, maar ook op verschillende kennisgebieden. Mijn interesse ligt in het optimaal benutten van de techniek om zo een verandering tot stand te brengen. Dat is voor mij de ideale combinatie van deze functie."

Kan je iets vertellen over je huidige opdracht? 
"Na mijn eerste dag bij O&i mocht ik vrijwel direct mee met een collega managing consultant naar de Wageningen Universiteit. Hier hebben we samen met de opdrachtgever een scherpe focus aangebracht en een stappenplan ontwikkeld om de strategische doelen voor online educatie te kunnen realiseren. Op dit moment begeleiden wij het verandertraject. Voor mij is dit de perfecte leeromgeving waarin techniek en verandermanagement bij elkaar komen. Ik leer veel over wat er allemaal bij een grote opdracht komt kijken."

Jason Stoop

Jason StoopJason Stoop is een gedreven professional met een bedrijfseconomische achtergrond, ruime ervaring in Verandermanagement (Agile en LEAN) en met een enorme passie voor leren en continu verbeteren vanuit een klantgerichte benadering. Jason heeft veel ervaring in de bancaire sector in zowel uitvoerende rollen binnen de commercie, adviesrollen en leidinggevende rollen.

Wat verwacht je van je nieuwe functie bij O&i?
Jason: "Als consultant bij O&i verwacht ik een variatie aan opdrachten uit te kunnen voeren die aansluiten bij mijn persoonlijke behoeften. Wat mij bij O&i aantrekt is enerzijds de variatie in opdrachten, de projecten en de academy. En anderzijds de proposities zoals Customer Journey Management en het Continuous Performance Improvement. Deze twee proposities liggen dicht bij mij wat ik als consultant belangrijk vind."

Vanuit de O&i Academy leggen we focus op de kennisontwikkeling van de consultants, maar vooral ook aan kennisontwikkeling en overdracht richting onze klanten. Inzichten geven, een inspiratie zijn voor anderen of het effectiever maken van anderen, dat geeft energie!
In de opdrachten en projecten werk ik samen met de klant aan een beoogd doel van de klant. Vanuit die coöperatieve houding begint de reis die we samen gaan bewandelen. Het willen leren begrijpen waar de organisatie van de klant voor staat en naar toe wil, het vervolgens weten hoe het verschil gemaakt kan worden en daar adequaat invulling aan geven, is wat mij drijft. Zoals in elke customer journey wordt er gesproken over een `peak end rule´. Mijn missie is dat ik de organisatie het gevoel kan geven dat ik één van hen ben en kwalitatief mijn bijdrage lever aan het beoogde resultaat. Dat betekent voor mij dat ik tot op het laatste moment het verschil wil maken.

Hoe pak je dat aan binnen je huidige opdracht?
In mijn huidige opdracht bij een wereldwijde Verzekeringsmaatschappij ben ik de spil tussen de business en de IT-afdeling. De organisatie opereert in een snel veranderende markt waarbij IT uitgedaagd wordt om oplossingen voor functionele behoeften te creëren met een `short time to market´. In dit project is het doel om een systeem, waarin een product wordt verwerkt en geadministreerd, te ontmantelen. Dit betekent dat er functionaliteiten gebouwd moeten worden voor het nieuwe IT-systeem. Via een Agile aanpak (aan de hand van SCRUM) voeren we deze opdracht uit. Als spil binnen een multidisciplinair team houd ik overzicht op `the job to be done´, neem ik besluiten over wat er gedaan moet worden en wat niet en zorg ik voor een adequate afstemming met de stakeholders en de belanghebbenden.

Merijn Pama

Merijn Pama studeerde Bouwtechnische Bedrijfskunde in Utrecht en volgde daarna een Master Organisatiewetenschappen in Tilburg. Hiervoor was hij werkzaam als consultant waar hij publieke partijen hielp om op basis van data te verbeteren. Bij O&i blijft Merijn zijn passie inzetten om organisaties data gedreven te verbeteren. Hij zegt: "Data biedt ons nieuwe inzichten die gecombineerd met goed verstand resulteren in betere beslissingen. Ik help organisaties graag om hun eigen verbeterkracht met data te ontwikkelen."

Continu verbeteren, hoe pas je dat toe? 
Je zou kunnen zeggen dat verbeteren mij in het bloed zit. Elke dag ben ik bezig om in mijn werk maar ook privé de dingen weer net iets beter te doen. Ik word blij van nieuwe dingen leren, continu jezelf uitdagen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Jezelf continue verbeteren is hard werken, maar vraagt ook ruimte en rust om weer op te laden. Die energie vind ik in het contact met andere mensen. Ik ben echt een gezelligheidsmens en geniet volop van de momenten met familie, vrienden en collega´s.

Bij O&i ben ik onderdeel van een diverse club van consultants die samen allemaal bezig om onze klanten te helpen verbeteren. Het mooie aan de diversiteit van collega´s is dat er altijd wel iemand is die of een ervaring kan delen of je van een nieuwe invalshoek kan voorzien. Dat maakt dat ik hier steeds weer leer en dus ook beter wordt in mijn werk. Een goed voorbeeld van `learning on-the-job´.

Kan je iets vertellen over je huidige opdracht? 
Momenteel werk ik aan twee opdrachten. Ik help een lokale overheid om de eerste stappen te zetten met data gedreven sturing. De eerste stap is zorgen dat de data op orde is zodat we betrouwbare informatie krijgen. Vervolgens realiseren we samen met de business en IT de eerste toepassingen en zetten we continu kleine stappen op het gebied van data gedreven sturing. Vanuit deze rol breng ik de behoefte in kaart: waar willen we naartoe en hoe kunnen we dat realiseren. Sommige toepassingen zijn relatief simpel te maken, andere vragen om creatief denkwerk.

In mijn andere opdracht werk ik voor een grote overheidsorganisatie waar we een audit doen op het customer journey management. Ook hier speelt data een belangrijke rol. In deze audit kijken we hoe de kwaliteit van het customer journey management is en hoe de organisatie hier in stappen kan zetten.

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging en spreekt consultancy je aan? Bekijk dan zeker onze vacatures!
Bron: NLkabel
Goedemorgen bezoeker
Inloggen / Registreren
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Shoutbox
U moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Er zijn geen berichten gepost.