obey-robots.txt
Nieuwe thuiskopieheffing te hoog
image

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) heeft de hoogte van de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing vastgesteld voor de periode van 2018 tot en met 2020. De beoogde opbrengst van de heffing voor rechthebbenden blijft onveranderd. NLConnect is van mening dat het thuiskopiestelsel achterhaald is en pleit voor een drastische verlaging van de heffing en de tarieven.

De enorme verschuiving die gaande is in het mediagebruik komt volgens NLConnect niet tot uiting in de herijking van de thuiskopieheffing. NLConnect-directeur Mathieu Andriessen: `Consumenten gebruiken steeds vaker streaming diensten en maken als gevolg daarvan steeds minder thuiskopieën. Elke minuut die wordt geluisterd via Spotify of gekeken via Netflix wordt niet meer geconsumeerd via een privékopie op een traditionele drager. De thuiskopieheffing en het uiteindelijke bedrag dat Stichting de Thuiskopie namens rechthebbenden ophaalt kan daarom drastisch naar beneden.´ Dat gebeurt echter met het nieuwe SONT-besluit niet. Andriessen, die zitting heeft in het SONT-bestuur: `Ik heb tegen de nieuwe heffing gestemd omdat die niet meegaat met de tijd.´. 

Meer streaming, minder privékopieën

Dat er een grote toename is van gebruik van streamingdiensten, werd onlangs nog bevestigd door een consumentenonderzoek uitgevoerd door Telecompaper. Onderzoekbureau Kantar heeft in opdracht van de SONT ook onderzoek verricht naar trends in mediagebruik en specifiek naar de mate waarin nog thuiskopieën worden gemaakt. Uit dat onderzoek blijkt dat het gemiddeld aantal thuiskopieplichtige werken op een apparaat sinds 2014 significant is gedaald. Desondanks daalt de totale opbrengst van de thuiskopieheffing niet: het bedrag dat Stichting de Thuiskopie ophaalt vanuit de heffing ligt onveranderd op ruim EUR 30 miljoen. 

Motie PvdA-VVD genegeerd

Volgens NLConnect is dat in strijd met de motie Oosenbrug Van Wijngaarden uit december 2014, waarin de Kamer aangaf de mening te zijn toegedaan "dat de thuiskopieheffing kan dalen, wanneer nieuw mediagebruik leidt tot minder thuiskopieën´. Andriessen: `Het SONT-besluit doet geen recht aan de wens van de Tweede Kamer´. 

Thuiskopie-exceptie
Bron: NLkabel
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.