obey-robots.txt
Steeds meer glasvezel in het buitengebied

26 september 2017

De dekking van glasvezel internet op het Nederlandse platteland is de afgelopen twee jaar gestegen van 20 tot 28% van de huishoudens in die gebieden. Van alle snelle breedbandtechnieken die in het buitengebied worden toegepast kende glasvezel de sterkste groei. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

De Commissie liet onderzoeken hoeveel Europese huishoudens toegang hebben tot een snelle internetverbinding van 100 Mbps of meer. In Europa ligt dat percentage gemiddeld op bijna 51%. Ons land kent volgens de Commissie een dekkingspercentage van 98%. Nederland staat daarmee in de Europese top 3, na Malta en Zwitserland.

Broadband Coverage in Europe 2016

Dekking van +100 Mbps breedband in de EU

Kabel en glasvezel

De goede prestaties van ons land zijn vooral te danken aan de hoge dekking van kabel en de groeiende uitrol van glasvezel. Beide netwerken zijn geschikt voor Gigabit snelheden. De Nederlandse kabeldekking is met 95% een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 44%. Hetzelfde geldt voor glasvezel, dat in Nederland inmiddels beschikbaar is voor 31% van de huishoudens.

Meer glasvezel op het platteland

Op het Europese platteland ligt het percentage snelle verbindingen een stuk lager dan elders: 39% heeft daar toegang tot een snelle verbinding, tegen met dien verstande dat de Commissie in dit cijfer uitgaat van een verbinding van minimaal 30 Mbps en VDSL dus meerekent als snelle verbinding. In Nederland ligt dit cijfer met 97,9% aanzienlijk hoger. De dekking van snel internet op het platteland is de afgelopen jaren in Nederland licht gegroeid. Deze groei komt vooral door de aanleg van glasvezel. De dekking van glasvezel in de rurale gebieden groeide de afgelopen 2 jaar in ons land van 20,5% naar 28,4%. In Europa ligt deze dekking gemiddeld op 8,8%. Toch doen andere landen het beter als het gaat om glasvezel in het buitengebied: Letland, Luxemburg, Denemarken, Portugal en Litouwen presteren beter. Het platteland wordt in de studie gedefinieerd als gebied met minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer.

FttP coverage in rural  areas

Dekking van glasvezel op het Europese platteland
Bron: NLkabel
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.